درخواست وزیر نیرو از مردم؛ اسراف نکنید تا بتوانیم از زمستان سخت گذر کنیم
صبح امروز رویداد آغاز معاملات «گواهی صرفهجویی برق» با حضور وزیر نیرو، رئیس سازمان بورس، مدیرعامل بورس انرژی و رئیس ساتبا در سالن همایشهای وزارت نیرو برگزار شد.
در این مراسم عباس علیآبادی وزیر نیرو اظهار داشت: راندمان متوسط شبکه برق در کشورمان حدود ۴۰ درصد است، یعنی ۶۰ درصد انرژی را تلف میکنیم. این در حالی است که از آن ۴۰ درصد، درصد قابل توجهی هم در خطوط انتقال، توزیع و در منزل تلف میشود و در نهایت مقدار ناچیزی میماند؛ بنابراین چگونه در این مسیر، باید روغن ریخته شده را جمع کنیم؟ یک راه این است که در انتهای زنجیره مصرف، با افزایش قیمتها در قبوض برق، کاری کنیم تا همه بترسند از اینکه بخواهند برق را مصرف کنند.
منعفت مردم از صرفه جویی در مصرف برق
وزیر نیرو در ادامه گفت: راه حل بعدی این است که وسایلی نظیر کولر با راندمان بسیار بالاتر بسازیم، اما در ایران وقتی قیمت برق در این حد باشد، چه کسی برای این کولر هزینه میکند؟
علی آبادی افزود: راه دیگر این است که کاری کنیم تا اشخاصی که صرفه جویی میکنند، گواهی صرفه جویی برق دریافت کنند؛ بنابراین باید کاری کنیم تا مردم هم از صرفه جویی برق، منفعت ببرند. این هدف مهمی است که در شرایط بسیار بد ناترازی انرژی باید اولویت باشد.
علی آبادی در پایان گفت: از مردم درخواست میکنم با مدیریت مصرف برق و گاز، کمک کنند تا بتوانیم از زمستان سخت بهخوبی گذر کنیم. وی تاکید کرد: اسراف نکنید؛ چراکه خداوند اسرافکنندگان را دوست ندارد.
رئیس سازمان بورس: برای رفع ناترازی، برق باید کالای اقتصادی شود
حجتالله صیدی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران نیز در این مراسم با اشاره به چالش ناترازی در بخشهای مختلف اقتصاد اظهار داشت: معمولاً با ۲ عامل در خصوص ناترازی مواجه هستیم؛ تحریم و مدیریت. اما بنده عامل سومی هم مطرح میکنم به نام احترام نگذاشتن به طبیعت و محیط زیست که از دو عامل دیگر مهمتر است.
این مقام مسئول در بازار سهام تأکید کرد: بازار، یکی از پدیدههای طبیعت است که با دستکاری در این بازار، ناترازیها رقم میخورد؛ بنابراین با مداخلات در بازار صنعت برق، به ناترازی برق رسیدهایم. مداوم گفته شد که به داد نیروگاهها و بازار انرژی برسید، اما دستگاههای قدرتمند، اجازه ندادند تا سازوکار بازار، کار خودش را انجام دهد.
وی افزود: برق، ویژگی یک کالای اقتصادی را پیدا نکرده و این مشکل اساسی است. یعنی اولین کاری که وزارت نیرو و اقتصاد و سازمان بورس و سایر دستگاههای مرتبط باید انجام دهند این است که برق را به یک کالای اقتصادی تبدیل کنند. اگر برق، کالای اقتصادی شود، آن زمان از ناترازی خارج میشود.
صیدی با اشاره به مشکلات تولید اظهار داشت: در ششماهه نخست سال، بسیاری کارخانهها در حوزه معدنی و خودرو، چهار یا پنج ماه، کار کردند. زیرا با قطعی برق مواجه بودند. تولید در این مدت در مقایسه با نیمه نخست سال قبل و حتی نیمه دوم سال گذشته، کمتر بوده که عمدتاً به دلیل قطعی برق و گاز است؛ بنابراین کارخانهها با هزینههای سربار روبرو هستند و ظلم از این بزرگتر به تولید وجود ندارد.
رئیس سازمان بورس معتقد است: در این شرایط، برق باید به کالای اقتصادی تبدیل شود. اگر بازار واقعی برق درست شود، در نتیجه بازار اوراق بهادار برق که یکی از آنها گواهی صرفهجویی انرژی است، به کمک بازار برق خواهد شتافت؛ بنابراین اگر معاملات بازار برق در کشورمان جذاب شود، هم به رفع ناترازی و هم به توسعه اقتصادی کمک میکند.
مدیرعامل بورس انرژی: دو برابرِ دنیا، شدتِ مصرف انرژی داریم
علی نقوی مدیرعامل بورس انرژی نیز در بخش دیگری از مراسم با اشاره به اینکه شدت مصرف انرژی در ایران دو برابر دنیاست اظهار داشت: در کشوری زندگی میکنیم که به واسطه بد مصرفی و بیشمصرفی که داریم، با ناترازی انرژی در حوزه برق و گاز مواجه هستیم. این موضوع سبب شده تا مسئولان برای کمبود و ناترازی انرژی راهکارهایی مطرح کنند. این رویه باعث شده تا صنایع کشورمان با ریسکهای مختلف روبرو باشند و تولید به مخاطره بیفتد. از این جهت مسئله مدیریت و شدت انرژی در کشورمان یک مسئله مهم است.
نقوی افزود: اگر نگاهی به تجربیات جهانی در این زمینه داشته باشیم، میبینیم که بحث مشوقهای مالی و اوراق بهادارسازی آنها یکی از روشهای بسیار کارآمد دراینخصوص است؛ بنابراین در ایران هم این موضوع مورد توجه قرار گرفته و قانونگذار تلاش کرده تا این کار را انجام دهد و بازار بهینهسازی را راهاندازی کند. ولی با وجود مزایای متعددی که این بازار میتواند برای کشورمان داشته باشد، متأسفانه در مقام اجرا، عملیاتی شدن این بازار با چالشهای زیادی روبرو بوده است. در بورس انرژی ایران به عنوان متولی بازار مبادله حاملهای انرژی، کلیه زیرساختهای فنی و قانونی را برای بهرهبرداری از ظرفیتهای این بازار فراهم کردیم؛ ولی خیلی از ظرفیتهای قانونی همچنان بلااستفاده مانده است.
مدیرعامل بورس انرژی در ادامه با اشاره به معاملات گواهی صرفهجویی برق اظهار داشت: خریداران این گواهی مشمول قطعی برق در ساعات اوج مصرف نمیشوند. وی افزود: تمام کارهای معاملات گواهی برق تجدیدپذیر را انجام دادهایم و بهزودی با همکاری وزارت نیرو میخواهیم این ابزار جدید را هم به بازار عرضه کنیم. این ابزار ظرفیت جدیدی را در اختیار نیروگاههای تجدیدپذیر قرار میدهد تا در حوزه تأمین مالی کمک خوبی به آنها شوند.
وی گفت: برای سال آینده به دنبال افزایش حجم معاملات بورس انرژی هستیم، امسال ۳۰ درصد از معاملات برق را در بورس داشتیم، این در حالی است که طبق برنامه هفتم توسعه، باید ۶۰ درصد از معاملات برق در بورس انرژی انجام شود، هدفی که با همکاری توانیر پیگیری میشود.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "درخواست وزیر نیرو از مردم؛ اسراف نکنید تا بتوانیم از زمستان سخت گذر کنیم" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "درخواست وزیر نیرو از مردم؛ اسراف نکنید تا بتوانیم از زمستان سخت گذر کنیم"، کلیک کنید.