درد ران پا و علتها و درمان
درد ران پا به علت آسیب دیدن ماهیچه و عضله ران
آسیب دیدن عضلات ران پا اصلی ترین علت درد ران پا سمت راست است که این درد بیشتر در ناحیه کشاله ران احساس می شود. در بدن انسان ران عضله ای بسیار قوی و محکم است که مابین لگن و زانو قرار دارد. عضله ران را به سه بخش کلی قدام ران، داخل ران و خلف ران تقسیم می کنند. عضله چهار سر ران از مهم ترین عضلات ران است که این ماهیچه مسئول حرکت دادن مفصل ران و باز و صاف کردن زانو می باشد.
در صورتی که ماهیچه های ران به هر دلیل دچار کشیدگی و یا در موراد شدید تر دچار پارگی شود در این صورت فرد به دردهایی در ماهیچه ران پا دچار می شود که این دردها بیشتر در ناحیه جلویی ران احساس می شوند. از دلایلی که موجب کشیدگی یا پارگی عضله ران و بروز درد ران پا می گردد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کارکشیدن بیش از حد از عضله ران در هنگام انجام تمرینات ورزشی
- وارد شدن ضربه مستقیم به عضله ران
- ضعیف بودن عضله و ماهیچه پا
- گرم نکردن بدن قبل از انجام حرکات ورزشی
- بروز درد ران پا در اثر کشیدگی ماهیچه ها و عضلات ران بیشتر در ورزش هایی همچون بسکتبال، فوتبال، دو با مانع مشاهده می شود.
علائم درد ران پا
درد ران می تواند از یک درد خفیف تا احساس تیر کشیدن تیز متغیر باشد. همچنین ممکن است با علائم دیگری همراه باشد از جمله:
- خارش
- مور مور
- مشکل در راه رفتن
- بی حسی
- احساس سوزش
هنگامی که درد به طور ناگهانی ظاهر می شود، هیچ دلیل مشخصی برای آن وجود ندارد، یا به درمان های خانگی مانند کمپرس یخ و گرما و استراحت پاسخ نمی دهد، باید به دنبال درمان پزشکی باشید.
علت درد بالای ران
شکلات متعددی وجود دارد که ممکن است به درد بالای ران منجر شوند. آنها عبارتند از:
درد ران پا به دنبال مشکلات مفصل ران
در صورتی که مفصل ران به هر دلیلی دچار مشکل شود؛ اولین نشانه این مشکل بروز درد در ناحیه ران پا است. آسیب دیدگی و بروز مشکلاتی در مفصل ران از شایع ترین و اصلی ترین علت درد ران پا است که از رایج ترین آسیب هایی که باعث بروز درد ران پا می شود می توان به:
آرتروز ران
آرتروز ران بیماری است که در آن غضروف موجود در سطح استخوان ران دچار ساییدگی و فرسایش می شود. استخوان ران برای اینکه به راحتی در درون استخوان لگن حرکت کند؛ نیاز به غضروف های مفصلی دارد که در بیماری آرتروز با ساییده شدن غضروف ها، استخوان ها بر روی هم سابیده می شود که این موضوع موجب بروز دردهایی در ران پا می گردد.
شکستگی تنه استخوان ران
با وجود استحکام بسیار بالای استخوان ران، اما در صورتی که نیروی زیادی به آن وارد شود این استخوان نیز دچار شکستگی می شود. مهم ترین علامت بروز دردهای شدید در ناحیه ران پا است که این درد با حرکت دادن اندام ها بیشتر می شود.
شکستگی لگن
شکستگی لگن اختلالی است که به دنبال وارد شدن ضربه شدید به لگن ایجاد می شود. این شکستگی بیشتر در افراد مسنی که به پوکی استخوان دچار هستند ایجاد می شود. شکستگی لگن به چهار دسته کلی شکستگی حلقه لگن، شکستگی استابولوم، شکستگی اطراف مفصل ران و شکستگی سر استخوان تقسیم می شود که در تمام این شکستگی ها بروز درد شدید در ناحیه ران پا مهم ترین علامت آن است.
درد ران پا به علت اختلالات خون رسانی به ران
همیشه علت درد ران پا مربوط به مشکلات مفصل ران، ماهیچه ها و اختلالات عصبی نیست؛ بلکه گرفتگی و آسیب دیدن عروق خونی موجب درد در ران نیز ممکن است باعث بروز دردهایی در مفصل ران شود، زیرا بروز مشکلاتی در عروق ران موجب مختل شدن روند اکسیژن رسانی به مفصل ران شده از این رو فرد در هنگام راه رفتن به دردهایی در قسمت ماهیچه ران دچار می شود. از رایج ترین اختلالات خونی که باعث بروز درد در ناحیه ران پا می گردد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تنگ شدن عروق خونی موجود در ران
- ایجاد لخته خونی در مسیر رگ های ران پا
- بزرگ شدن غدد لنفاوی در کشاله ران
مرالژیا پارستتیکا
مرالژیا پارستتیکا (MP) بیماری است که در اثر فشار روی عصب پوستی فمورال جانبی ایجاد میشود، این حالت ممکن است باعث گزگز، بیحسی و درد سوزشی در قسمت خارجی ران شود. به طور معمول در یک طرف بدن رخ می دهد و در اثر فشردگی عصب ایجاد می شود.
درد ران پا به دلیل سیاتیک
عصب سیاتیک از جمله بزرگترین و طولانی ترین عصب ها در بین اعصاب بدن است که از ناحیه تحتانی ستون مهره ها و از مجاورت دیسک های پایینی کمر منشا گرفته و به سمت استخوان لگن و باسن امتداد می یابد و سپس از پشت ران وارد ساق پا می شود. از این رو درگیری این عصب با درد ها و مشکلات زیادی برای فرد ایجاد شود.
یکی از اصلی ترین دلایل و علت های درد ران پا، مربوط به مشکلات فتق دیسک، تنگی کانال نخاعی می باشد که این بیماری ها با درگیر کردن عصب سیاتیک باعث بروز دردهایی در ناحیه پشت ران می شود.
در صورتی که علت درد ران پا به دلیل سیاتیک باشد در این صورت بیمار به چنین علائمی دچار می شود :
- دردی که از ناحیه پشت و باسن آغاز شده و به سمت پا ها و ساق پا در حال حرکت است
- احساس ضعف و سوزش و بی حسی در ناحیه ران پا
- بدتر شدن درد روی ران پا در هنگام نشستن و برخاستن
نوروپاتی دیابتی
یکی از عوارض دیابت، نوروپاتی دیابتی است که در نتیجه سطوح بالای قند خون کنترل نشده رخ می دهد. معمولاً از دست ها یا پاها شروع می شود، اما می تواند به سایر قسمت های بدن از جمله ران ها نیز سرایت کند.
سندرم باند ایلیوتیبیال
سندرم باند ایلیوتیبیال (ITBS) نیز که در دوندکان مرسوم است زمانی اتفاق می افتد که نوار ایلیوتیبیال که از قسمت خارجی ران از لگن به سمت پوست کشیده می شود، سفت و ملتهب می شود.
علائم شامل درد و تورم است که به طور معمول در اطراف زانو احساس می شود، اما گاهی اوقات در ران نیز احساس می شود. درمان آن شامل محدود کردن فعالیت بدنی، فیزیوتراپی و داروهایی برای کاهش درد و التهاب است. در برخی موارد شدید، ممکن است جراحی لازم باشد.
علت درد ران پا در خانم ها
با اینکه اصلی ترین علت درد ران پا، کشیدگی و صدمه دیدن ساختار درونی و بیرونی ران است اما از آنجایی که عضله ران در نزدیکی شکم و لگن قرار دارد؛ در صورتی که یک خانم از این درد رنج ببرد می توان به مشکلات هورمونی و بیماری های زنانه مشکوک شد. از رایج ترین دلایل درد ران پا در خانم ها می توان به:
التهاب ناحیه شرمگاهی
استئیت پوبیس یا التهاب غیرعفونی شرمگاهی از جمله اختلالاتی است که در خانم ها ممکن است با درد هایی در ناحیه ران پا همراه باشد. این درد در زمان عطسه کردن و سرفه کردن تشدید می شود و ممکن است باعث اختلال در راه رفتن نیز شود.
عفونت های اداری
عفونت اداری در زنان بسیار شایع تر از مردان است بدین صورت که حدود 50درصد خانم ها برای یکبار هم که شده عفونت را تجربه می می کنند.
کیست تخمدان
با اینکه عارضه کیست تخمدان در اکثر مواقع هیچ گونه درد و نشانه ای ندارد. اما در صورتی که این عارضه با نشانه هایی همراه باشد یکی از مهم ترین نشانه ها، بروز درد در ماهیچه ران پا که این درد از ناحیه کشاله ران تا پهلو ادامه پیدا می کند.
درد ران پا در بارداری
در دوران بارداری با رشد جنین رحم مادر در حال گسترش است که همین فرآیند باعث بروز درد و ناراحتی در لگن و ران می شود. این درد در دوران بارداری در ناحیه کشاله ران احساس می شود و در اواسط سه ماه دوم بارداری شدت می گیرد.
مادران باردار برای تسکین چنین دردهایی می توانند از راه های زیر استفاده کنند:
- استراحت کردن
- استفاده از کمپرس آب گرم
- ماساژ دادن ران پا در حمام
- انجام نرمش ها و حرکت ورزشی مخصوص برای تقویت و درمان درد ران پا در بارداری
درد ران پا در دوران قاعدگی و قبل از پریود
هنگامی که بافت آندومتر در خارج از رحم رشد می کند ، سلول ها هنوز ریخته می شوند اما نمی توانند از بدن خارج شوند و این باعث ایجاد علائم دردناک می شود. در برخی موارد ، بافت های آندومتر در داخل و اطراف اعصاب متعدد ران و لگن رشد می کنند. این اعصاب باعث ایجاد حس در پا می شوند.
درد ران پا در کودکان چگونه درمان میشود؟
سینوویت گذرا و آرتریت سپتیک شایعترین علل درد مفصل ران در کودکان هستند. درد ناحیه ران ممکن است ناشی از مشکلات خاص اسکلت در حال رشد باشد. برای نمونه، بیماری پرتس، لغزش اپی فیز سر استخوان ران (SCFE) و شکستگی کندهشده آپوفیز لگن باعث درد ران پا در کودکان میشوند.
بروز این بیماریها یا سایر آسیبدیدگیهایی که به درد ران پا در کودکان منجر خواهند شد، به مراقبت ویژه پزشکی نیاز دارد، چون ممکن است شرایط کودک بدتر بشود. پس اگر فرزندتان دچار درد ران پا شد، حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک بعد از معاینه، و در صورت نیاز، داروهای مسکنی برای کنترل درد یا آنتیبیوتیک برای جلوگیری از عفونت تجویز میکند.
در بعضی موارد هم فیزیوتراپی تجویز میشود. در فیزیوتراپی، تمرینات ویژهای برای رفع انسداد، و باز کردن کانالهای بدن انجام میدهند. این تمرینات فیزیوتراپی ماهیت ترمیمی دارند، و به بهبودی درد ران پا در کودکان کمک زیادی میکنند. بعضی پزشکان هم ماساژ را برای تسکین درد ران پا در کودکان توصیه میکند.
اگرهم کودکی دچار شکستگی استخوان یا آسیبدیدگی عمیق در بافت ران شده باشد، ممکن است پزشک بهمنظور بهبود سریعتر، عمل جراحی برای ترمیم قسمت فوقانی پای کودک پیشنهاد کند. همه این شرایط مختلف وجود دارند، اما تا به پزشک مراجعه نکنید، و پزشک وضعیت فرزندتان را بررسی دقیق نکند، نمیتوان درباره درد ران پا در کودکان نظر قطعی داد.
پیش از مراجعه به پزشک، میتوانید روی استراحت هم حساب کنید! استراحت کافی فرزندتان، به درمان یا بهبود درد ران پا کمک میکند. گاهی اوقات استراحت مناسب، درد را کاهش میدهد، اما اگر آسیب جدی باشد، این کاهش درد موقتی خواهد بود. اگر گردش نامناسب خون علت درد ران پا در کودکان باشد، کمپرس گرم برای کاهش درد فوقالعاده است. توصیه میشود بهمدت 10 تا 15 دقیقه از کمپرس گرم استفاده کنید تا عضلات شل شده، و درد فرزندتان کم شود.
اگر آسیبدیدگی باعث درد ران پا در کودکان شده باشد، کمپرس سرد توصیه میشود. اگر پای فرزندتان آسیب دیده، کمپرس سرد را بهمدت 10 تا 15 دقیقه روی قسمتی از پا بگذارید که درد میکند. برای درست کردن کمپرس سرد در خانه، میتوانید مقداری یخ را در پلاستیک فریزری ریخته، و آن را در حوله بپیچید. نکته مهم اینکه هرگز یخ را بهطور مستقیم روی بدن نگذارید!
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "درد ران پا و علتها و درمان" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "درد ران پا و علتها و درمان"، کلیک کنید.